fbpx

Anorexia voor beginners

Anorexia voor beginners

Eetstoornissen: zolang je er niet direct mee te maken hebt, blijft het een vaag begrip.

Hoe complex de wereld van de eetstoornissen is, ontdekte Annemarie Klee toen ze erachter kwam dat haar oudste dochter Sophie Anorexia had. Zij bemerkte dat een eetstoornis het leven van het hele gezin beïnvloedt en dat ook het herstel daarop gericht moet zijn. Vanuit de wereld van de eetstoornissen komt steeds vaker de boodschap dat de hulpverlening ernstig tekort schiet. Dit heeft te maken met onwetendheid en het idee dat je van een eetstoornis nooit helemaal hersteld.

Tegen alle overtuigingen in is Annemarie, samen met haar dochter Sophie, de weg opgegaan naar het hoogst haalbare: volledig herstel. Tijdens dat proces voelde zij de noodzaak om het verhaal van deze weg naar herstel als ervaringsdeskundige op papier te zetten. Sophie en Annemarie doen in dit boek samen hun persoonlijke verhaal, om anderen zoals zij te helpen.

Bestel nu het boek voor 15 euro door het onderstaande formulier in te vullen.

Boekrecensie Anorexia voor beginners

Anorexia voor beginners is geschreven vanuit de gedachten en beleving van de moeder. Op een pakkende wijze geeft ze inzicht in de wanhoop, frustratie, onmacht en de problemen die een eetstoornis met zich mee brengen. Niet alleen voor haarzelf, maar zeker ook hoe het de andere gezinsleden beïnvloed. Zeer interessant om te lezen hoe verschillende situaties worden beleefd door de moeder en door haar dochter. Het verhaal wordt afgewisseld met informatie over eetstoornissen en behandelingen.

 

Ten onrechte geeft de schrijfster in het begin van het boek aan dat het geschreven is voor andere ouders. Het verhaal en de afwisseling met informatieve stukken tekst maakt immers dat dit boek een aanrader is voor iedereen die met een eetstoornis te maken heeft, of dit nu patiënt, ouders, familie, partner of vrienden zijn.

 

Gert

Corine

Toen ik je ontmoette op een bijeenkomst viel me op hoeveel je weet van eetstoornissen en hoe duidelijk je dit communiceerde. Bij haar moet ik zijn dacht ik in mijn wanhoop. Vervolgens de training bij je gevolgd, kennis is macht is je motto.

 

Wat fijn is:

Je kijkt niet alleen naar het probleem, maar naar het hele systeem er omheen, iedereen die nauw betrokken is bij het probleem, dit geval de eetstoornis. Dat is waar de zorg het laat liggen en wellicht kan dat ook niet anders op dit moment…En ik denk dat dat juist de kracht is: een probleem is alleen op te lossen als een ieder die erbij betrokken is wordt geholpen en gehoord. Wat maakt dat je doet wat je doet? Je bent direct in je communicatie, windt er geen doekjes om.( Als je niks doet gaat ze dood) Dat is soms confronterend maar wel helder.

 

Daarbij heb je me bewust gemaakt van vaak onbewuste patronen die maken dat je handelt op een manier dat niet altijd helpend is, maar je doet het omdat je simpelweg nooit anders geleerd hebt. Verandering begint met het bewust worden ervan.

 

Andere hulp die ik heb gekregen bestond vaak uit cognitieve gedragstherapie. Helpend, maar voor mij zijn het trucjes om je door een moeilijke periode te helpen. Jouw manier zorgt er voor dat je inzicht krijgt en er een gedragsverandering plaats vindt. ( voor mij is dit het verschil in een psycholoog en een coach) Een coach is waardevoller en geeft blijvend resultaat. Dit komt omdat je helpt het zelf te doen, in plaats van dat een ander zegt hoe je het moet doen.

Fieke Thijs – Algemeen Manager Leontienhuis

Annemarie is vanaf het begin betrokken geweest bij het uitwerken van het programma van het Leontienhuis en het trainen van vrijwilligers. Als ervaringsdeskundige moeder ligt haar focus op de ondersteuning van ouders en naasten en mede dankzij Annemarie is dit een belangrijk onderdeel van het aanbod van het Leontienhuis.

 

Annemarie is volgens mij een betrokken vrouw met passie. Ze kan heel zacht, maar ook fel zijn. Ze kan feedback ontvangen en durft naar zichzelf te kijken en te reflecteren om het eigen handelen zuiver te houden. Haar kennis en eigen ervaring zet ze professioneel in, zelfonthulling dient (als ervaringsdeskundige moeder) het doel om de ander verder te helpen. Ze heeft een ‘open mind’, durft breed te denken. Ze stemt af en sluit aan, maar kan indien nodig ook confronteren.

Recensie van ervaringsdeskundige moeder

Het werkboek ‘eetstoornissen voor gevorderden’ laat grote indruk achter. Annemarie heeft een heldere en prettige manier van schrijven. Ik had het eerste boek van Annemarie ‘anorexia voor beginners’ gelezen en dat was een ‘feest’ van herkenning. Alhoewel in deze situatie het woordje feest niet echt van toepassing is natuurlijk.
Maar ook nu weer, is het een groot: oh ja…dat herken ik! En oh, god…had ik dat destijds maar geweten. Het staat vol met praktische tips en het lijkt me een heel goed werkboek voor ouders en naasten om er zelf mee aan de slag te gaan.

 

Ik zou het op het moment dat mijn dochter ziek was heel graag in handen hebben gehad. Het biedt steun en handvatten om met deze ziekte om te gaan. Daarbij is het goed leesbaar zonder teveel medische termen en moeilijke woorden, dus erg toegankelijk.
Ik dacht als vrijwilliger bij het Leontienhuis op bijna elke pagina wel aan een ouder die ik ondersteun: ‘dat moet hij of zij lezen’. Het is voor mij als ervaringsdeskundige ook heel bruikbaar om nog eens terug te lezen hoe het ook alweer was, en wat was niet handig, wat ik destijds wel deed. Dus het is wat mij betreft een geslaagd werkboek, die ik iedereen, die in deze situatie zit, zou aanraden.

Bij KI bieden wij persoonlijke en individuele behandel- en coaching trajecten aan.