fbpx

Gezinstherapie

Gezinstherapie

Ouders zijn de architecten van het gezin, zij ontwerpen het fundament waarop hun kinderen steunen. Wanneer ouders leren kijken naar zichzelf en de invloed die ze hebben op hun kinderen, heeft dit een positief effect op de relatie met zichzelf, elkaar en de rest van het gezin.

 

Veel ouders onderschatten de invloed die hun eigen gevoel van eigenwaarde en de manier waarop ze met elkaar en vooral zichzelf omgaan, hebben op hun kinderen.

 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de relatie tussen ouders direct van invloed is op het functioneren van een gezin.
Wanneer de relatie tussen ouders stabiel en liefdevol is, is het gezin als geheel beter in staat om te gaan met problemen binnen dat gezin.

Door gezinnen intensief te ondersteunen bij de problemen waar ze als gezin tegenaan lopen en ze vaardigheden aan te leren waardoor de onderlinge band verbetert, zal het binnen gezinnen makkelijker en leuker worden. Tijdens de gezinstherapie maken we de gezinsleden bewust van de onbewuste patronen die ze al jarenlang volgen maar niet werken, we bieden ze inzichten waardoor er een gedragsverandering plaatsvindt die blijvend is.

 

De individuele leden passen zich makkelijker aan wanneer dat nodig is, hebben meer vertrouwen in zichzelf en in elkaar en ontwikkelen zich op een gezonde manier.

gezinnen

Gezinstherapie Ouderschap

De wereld is veranderd en ook ouderschap kent veel verschillende vormen, een vader en moeder, 2 vaders of 2 moeders, via een draagmoeder, via een reageerbuis via kunstmatige inseminatie en via adoptie. De essentie blijft voor al het bovenstaande hetzelfde, de invulling van de kinderwens en het stichten van een gezin samen of alleen.

 

In elk geval dat er kinderen komen verandert je leven, verandert het gedrag van de mensen die ouder worden door een gedeelde verantwoordelijkheid voor een ander mens. Er moet worden gezorgd voor de kleine, en hoe je dat? Lees je je in van tevoren, raadpleeg je familie en of een vriend en of vriendin die al kinderen heeft, de eigen ouders. Genoeg meningen en bevindingen, welke neem je mee en welke niet?

 

Ouder worden gaat over veel meer dan samen een kind krijgen, en de meeste mensen realiseren zich dat pas wanneer het kind er eenmaal is. Bij KI beginnen we bij het begin en stellen we aanstaande ouders de belangrijke vragen. Waarom wil je kinderen, waarom met deze specifieke partner, wat brengt het jullie als partners en aanstaande ouders, wat verandert er in jullie leven, kunnen jullie de verantwoordelijkheid dragen en hoe richten jullie je leven in. Hoe verdelen jullie de taken, is dat reëel? Wat zijn de verwachtingen van elkaar, waar zijn die verwachtingen op gebaseerd, zijn deze uitgesproken? Veel problemen kunnen daardoor worden voorkomen.

Gezinsrelaties Ouder-kind

Dit is de mooiste en tegelijkertijd meest complexe relatie die mensen met elkaar kunnen hebben. Dit heeft vooral te maken met de onvoorwaardelijke liefde, het verantwoordelijkheidsgevoel en het feit dat je op wat voor manier dan ook altijd met elkaar verbonden blijft.

 

Er is een duidelijk verschil tussen de relatie die moeders met hun kinderen hebben en de relatie die vaders met hun kinderen hebben, o.a. door het simpele gegeven dat moeders het kind 9 maanden bij zich dragen en het baren.

In de praktijk betekent dit dat vaders een andere opvoedstijl hebben dan moeders en dat ze daardoor ook tegen andere problemen aanlopen met hun kinderen.

 

Binnen KI begrijpen wij dit en daarom bieden we verschillende trajecten aan voor vaders en moeders.

Gezinsrelatie Vader-kind

Daar sta ik dan, 1.87 lang 32 jaar en de halve wereld over gereisd en voor veel hete vuren gestaan, je kijkt me aan, ik kijk terug en begin hevig te trillen. Een gevoel als nooit daarvoor, een gevoel dat ik nooit heb gekend, ik hou voor altijd van jou mijn kleine vent.

 

Je bent pas 1 minuut in mijn leven, en mijn hart doet een soort van pijn, alsof je naam erin wordt gebeiteld, de pijn is een soort van fijn, want jij kleine man bent één met mij, direct verbonden voor altijd, mijn eerste zoon geboren op 26 september 1997 een feit.

– Myra Serrano
father-child

Gezinsrelatie Moeder-kind

Het sneeuwt als ze wordt geboren, dikke vlokken die blijven liggen en de parkeerplaats van het ziekenhuis ziet eruit als een plaatje uit een Dickens’ boek, vanuit mijn bed op de kraamafdeling kan ik het zien, ik houd van sneeuw, het maakt me blij.

 

Wanneer ze haar eindelijk bij me brengen kan ik mijn geluk niet op. Ik denk: “een dochter, die heb ik vast binnen”. Ik stel me voor dat we samen, later als ze ouder is, gaan shoppen, kleren passen, kletsen en vooral veel lol hebben.

 

Nu jaren later, denk ik vaak terug aan dat eerste moment met haar en realiseer ik me hoe kwetsbaar ze eigenlijk nog steeds is.

Bij KI bieden wij persoonlijke en individuele behandel- en coaching trajecten aan.