fbpx

Welke hulp mag je verwachten van de hulpverlening?

eetstoornissen

Welke hulp mag je verwachten van de hulpverlening?

Eindelijk is je kind met een eetstoornis aan de beurt, er is plek binnen een hulpverleningsinstantie en je bent blij dat je kind hulp bij de eetstoornis krijgt en gaat herstellen. Dit is een verwachting die de meeste ouders hebben wanneer hun kind in behandeling gaat en veel worden teleurgesteld door die verwachtingen.
De gemiddelde therapie voor eetstoornissen duurt 3 maanden en in die 3 maanden moet er nogal wat gebeuren:
– toewijzen en leren kennen van een behandelaar
– maken van een behandelplan voor het eetprobleem van je kind
– afspraak met de diëtiste
– maken van een eet plan
– toewijzen en leren kennen van een groep van kinderen met een eetstoornis
– afspraak met de psychiater
– afspraak met de arts
– leren eten met vreemden
– afspraak met de gezinstherapeut voor systeemtherapie
– gesprekken inplannen
Dit alles is nog maar het begin en alleen al het maken van afspraken met de verschillende therapeuten kost tijd. Vaak heeft een instelling voor behandeling van eetstoornissen maar 1 psychiater, 1 diëtiste en 1 gezinstherapeut in dienst, is er niet direct een plaats vrij in een groep en is eten met vreemden lastiger dan gedacht.
Behandelinstellingen voor eetstoornissen hebben ook te maken met bezuinigingen waardoor er minder personeel beschikbaar is en geen vervanging bij ziekte of afwezigheid. Verder moeten ze zich houden aan protocollen en regels waardoor bepaalde dingen gewoon niet kunnen. Wanneer je kind meerderjarig is mogen behandelaren geen informatie delen met de ouders van het kind met een eetstoornis zonder toestemming van je kind, ze kunnen iemand niet dwingen om mee te werken aan een bepaalde behandeling en moeten de behandeling soms voortijdig stoppen omdat de verzekering niet meer vergoedt.
Ondanks al deze belemmeringen gebeuren er mooie dingen in behandelinstellingen en wordt er wel degelijk vooruitgang geboekt tijdens de therapie.
Er wordt een basis gelegd voor herstel van een eetstoornis:
– Je kind leert op vaste tijden te eten
– Je kind leert te eten met anderen
– Je kind leert te praten over de gedachten die eetstoornis gedrag veroorzaken
– Je kind leert op een andere manier om te gaan met de gedachten van de eetstoornis
– Je kind leert weer te voelen en dit toe te laten
Bedenk dat dit het begin is van herstel van een eetstoornis en niet het einde, het is allemaal nieuw en onwennig en de eetstoornis zal zich uit alle macht verzetten tegen de veranderingen, het is vaak 1 stap vooruit en 2 achteruit.
Wanneer je begrijpt dat een eetstoornis een hardnekkige en onvoorspelbare ziekte is, zal je oog hebben voor de stapjes die worden gezet door je kind met een eetstoornis. Natuurlijk mag je kritisch zijn, heb je recht op antwoorden en de beste zorg, het gaat tenslotte om je kind. Maar wanneer je realistisch bent in je verwachtingen van de hulpverlening en de therapie, zal de teleurstelling minder groot zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Bij KI bieden wij persoonlijke en individuele behandel- en coaching trajecten aan.