fbpx

Scheiden als voornemen voor het nieuwe jaar?

Scheiden als voornemen voor het nieuwe jaar?

Sinds jaar en dag is het een feit dat er meer scheidingen worden aangevraagd na de feestdagen, dan de rest van het jaar. Of dit betekent dat er een direct verband is tussen het gezellige samenzijn en het niet meer willen samenzijn is niet helemaal duidelijk.

Wel is duidelijk dat de feestdagen door veel mensen niet wordt ervaren als een gezellig samenzijn, waarom eigenlijk niet?

  • Verplicht bij ouders/schoonouders/familie op bezoek
  • Verplicht uitgebreid koken of uit eten met anderen
  • Verplicht gezellig met elkaar lang aan tafel zitten tijdens het eten
  • Verplicht leuke dingen met elkaar doen
  • Verplicht aardig voor elkaar zijn voor de kinderen
  • Verplicht voor elkaar cadeautjes kopen waaruit blijkt hoeveel je om de ander geeft
  • Verplicht met elkaar de kerstboom opzetten/versieren

Het probleem zit hem niet in het verplichte deel, maar in welke mate de partner bereid is om te voldoen aan deze verplichtingen. “Als je van me houdt, dan heb je dit voor me over” deze zin wordt tijdens de feestdagen veelvuldig in de strijd gegooid en maakt het eigenlijk alleen maar erger.

Waar je in het weekend elkaar de ruimte geeft om tot rust te komen en tijd voor jezelf te nemen, worden er tijdens de feestdagen ineens allerlei dingen van je verwacht.

Van moeders wordt verwacht dat het huis eruit ziet als de advertenties op tv of in de bladen en dat ze de keukenprinses zijn die de meest fantastische gerechten op tafel zet, er geweldig uit ziet en een perfecte gastvrouw is.

Van vaders wordt verwacht dat ze veel tijd met de kinderen doorbrengen, alle boodschappen in huis halen waarbij ze niks vergeten, dat ze de perfecte schoonzoon zijn en hun vrouw veel complimentjes geven.

Ook partners zonder kinderen hebben tijdens de feestdagen hogere verwachtingen van elkaar waar het gaat om tijd met elkaar en wederzijdse familie doorbrengen. Het verschil is dat partners zonder kinderen hier meer ruzie over kunnen maken omdat ze zich niet hoeven in te houden voor de kinderen.

Natuurlijk is het onmogelijk om aan al deze verwachtingen te voldoen en verstandelijk weten mensen dat ook, maar tijdens de feestdagen bekijkt men elkaar door een andere bril.

Dit wordt in grote mate gevoed door de media waar met name kerst wordt voorgesteld als de tijd waarin iedereen perfect, gezellig en liefdevol is.

Onderzoek toont ook aan dat partners die al van plan zijn te scheiden, de feestdagen nog met elkaar doorbrengen omwille van de kinderen of omdat het zo lullig is om in deze tijd weg te gaan.

Ze maken vast een afspraak met een scheidingsadvocaat voor het nieuwe jaar en worden tijdens de feestdagen bevestigd in de gedachte dat de relatie voorbij is.

Bij KI helpen we partners om reële verwachtingen te hebben van elkaar tijdens de feestdagen, de verplichtingen tot een minimum te beperken en ook tijd in te bouwen voor jezelf. Op deze manier blijven de feestdagen waar ze voor bedoeld zijn: dagen om tijd door te brengen met je dierbaren op een manier die bij jullie past en waar iedereen zich goed bij voelt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Bij KI bieden wij persoonlijke en individuele behandel- en coaching trajecten aan.