fbpx

Soorten echtscheidingen

Soorten echtscheidingen

Advocaten en mediators komen in de praktijk globaal drie soorten echtscheidingen tegen:
1. Ouders die de gevolgen van hun scheiding voor hun kinderen goed willen regelen en daar zelf redelijk goed uitkomen;
2. Vechtscheidingen: ouders die hun relationele problemen blijven uitvechten en er samen niet uitkomen;
3. Ouders die daar tussenin zitten: zij zijn nog niet in staat met elkaar te overleggen of het overleg verloopt moeizaam.

Veel scheidingen verlopen redelijk goed en de ouders zijn na hun scheiding in staat om hun kinderen op te voeden in een veilige en evenwichtige gezinssituatie. Naar schatting verloopt 20 procent van de scheidingen problematisch. In totaal zijn er in Nederland 16.000 minderjarige kinderen die ernstig lijden onder de vechtscheiding van hun ouders.

Kenmerken van een vechtscheiding:
– Vechtscheidingen verlopen zeer problematisch door slepende meningsverschillen. Er is veel onderling wantrouwen en ouders zijn niet in staat gezamenlijk tot goede oplossingen komen.
– Vechtscheidingen gaan gepaard met hevige spanningen en conflicten tussen ouders, waardoor zij niet meer in staat zijn om het belang van hun kinderen voorop te stellen, of waardoor het kind inzet wordt van de strijd. Kinderen worden dan de dupe.
– Vechtscheidingen gaan gepaard met zeer negatieve gevoelens naar de andere ouder en ook met acties die bedoeld zijn om de ander schade toe te brengen.

Verschillende factoren – die elkaar kunnen versterken – kunnen een rol spelen bij vechtscheidingen zoals:
– Langslepende juridische procedures, financiële gevolgen van een scheiding, onverwerkt verdriet, psychologische problemen, een nieuwe partner of huiselijk geweld.
– Niet alleen de ouders en kinderen, maar ook het netwerk van de ouders raakt vaak betrokken in een vechtscheiding. Denk hierbij aan leraren, familieleden, vrienden en instanties.
– Soms kan een vechtscheiding ook een stil gevecht zijn. De ouders zwijgen elkaar ‘dood’ en het kind mag bijvoorbeeld niet over de andere ouder praten of zelfs de naam niet in huis noemen.

Gevolgen vechtscheiding voor kinderen
Door een vechtscheiding kunnen kinderen zo ernstig in de knel raken, dat het risico op problemen groter is. Denk hierbij aan:
– Verhoogde kans op emotionele problemen en depressieve gevoelens bij kinderen.
– Slechtere prestaties op school.
– Vaker problemen bij het (later) zelf aangaan van relaties.

Ben je bang om in een vechtscheiding terecht te komen of zit je er midden in en gaat dit ten koste van jezelf en je kinderen? Neem dan met ons contact op en maak een afspraak.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Bij KI bieden wij persoonlijke en individuele behandel- en coaching trajecten aan.